Halkla İlişkilerde Yapay Zeka Gerçeği

Sema Çağlayan, Kocaeli Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olarak, yapay zeka ile halkla ilişkiler arasındaki ilişkiyi inceleyen bir makale üzerinde çalışıyor. Araştırma, yapay zekanın gelecekte halkla ilişkiler alanında ne kadar önemli olduğu hakkında çıkarımlarda bulunuyor ve pek çok anket ve istatistikten de faydalanıyor. 

YAPAY ZEKA NEDİR? 

Yapay Zeka, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir. Günümüzde bu teknolojiler, sahte haber öykülerini ayırt etmekten ağır idari görevleri otomatikleştirmeye, e-ticaretten eğitime, telekomünikasyondan sağlığa, enerjiden üretime kadar neredeyse her alanda kullanılmaya başlamıştır. 

YAPAY ZEKA VE HALKLA İLİŞKİLER 

Halkla ilişkiler mesleği, empati kurma, duyguları anlayıp onlara yön verme gibi, makinelerin belki de hiçbir zaman erişemeyeceği insani algılamalarla uygulanan bir meslektir. Fakat artık, cihazlara ve dijital deneyimlere duygusal zekâ kazandırma becerisi mümkün hale gelmiş ve bu nedenle yapay  zeka  halkla ilişkiler tarafında kullanılmaya başlamıştır. 

HALKLA İLİŞKİLER PROFESYONELLERİ YAPAY ZEKAYI BİR FIRSAT MI YOKSA BİR TEHDİT Mİ OLARAK GÖRMEKTEDİR? 

‘YZ’nin en önemli etkilerinden birinin, özellikle daha düşük eğitim seviyesi gerektiren ve daha az vasfa ihtiyaç duyan meslekler üzerinde olacağı öngörülmektedir. YZ bazı işleri yok edecek, yerlerine yeni işler gelecektir. Yeni işler, yeni nitelik ve becerileri gerekli kılacaktır.’ gibi geleceğe yönelik bazı distopik görüşler olmaktadır. Lakin bu konuşulanların aksine Halkla ilişkiler alanındaki yeni teknoloji, yazılım ve yeniliklerin PR profesyonellerini daha fazla güçlendireceğini söylemek mümkün olup YZ’nin olumlu sosyal etkisinin olumsuz sonuçlarından daha ağır basacağı ifade edilmektedir. Bu öngörüler dahilinde şirketlere, çalışanlarının YZ’nin kopyalaması zor olan becerilerini geliştirmeye yatırım yapması önerilmektedir. Değişen bu dünyada, yaratıcılığın, liderliğin ve duygusal zekânın değeri muhtemelen artacaktır ve YZ’yi yönetmek, güçlü yönetişim ve organizasyonel kültürler oluşturmak için bu niteliklerden yararlanmak çok önemli hale gelecektir. 

Yapay Zekânın Halkla İlişkiler Mesleğine Katkısı Yönünde Değerlendirmeler

5. YZ, halkla ilişkiler süreçlerini hızlandırıp etkisini artırmak için bir fırsattır. Frekans (N) Yüzde (%) 
Kesinlikle katılıyorum       7 %38,9 
Katılıyorum 10 %55,6 
Kararsızım 1 %5,6 
Katılmıyorum 0 0 
Kesinlikle katılmıyorum 0 0 
YZ, işgücünü yerinden edecek bir tehdit unsurudur Frekans (N) Yüzde (%) 
Kesinlikle katılıyorum 2 %11,1 
Katılıyorum 1 %5,6 
Kararsızım 3 %16,7 
Katılmıyorum 11 %61,1 
Kesinlikle katılmıyorum 1 %5,6 

Araştırmada, katılımcılardan, yapay zekânın iş süreçlerine, rekabete ve işgücüne olası etkisi yönünden görüşlerini belirtmeleri istenmiştir. Elde edilen verilere göre, katılımcıların %94,5’inin (N=17), YZ’yi, halkla ilişkiler süreçlerini hızlandırarak etkisini artırmak ve rekabet avantajı kazanmak için bir fırsat olarak gördüğü tespit edilmiştir. 

YAPAY ZEKANIN HALKLA İLİŞKİLERE FAYDALARI NELERDİR? 

İçerik arama, haberleri ve görüşleri özetleme şekilleri gibi çoğu süreci değiştiren ve değiştirmeye devam edecek olan YZ destekli teknolojiler, halkla ilişkiler uygulamalarına da yerleşmiş bulunmaktadır. 

  • Bize hatırlatma gönderen, bizim için telefon görüşmeleri yapabilen, sesli komutlara yanıt veren, sohbet eden (Chatbot) ve randevuları idare eden araçlar Halkla İlişkiler alanına büyük katkıda bulunmaktadır. 
  • YZ destekli makineler metin okuyabilmekte ve anlayabilmekte, görüntüleri tanımlayabilmekte, fiziksel olarak engellerin etrafından dolaşabilmekte, sesleri duyabilmekte ve anlayabilmekte, dış ortamlarını algılayabilmektedirler. 
  • YZ, sosyal medya araçlarının yönetiminde de kullanılmakta ve pazarlamacılar ile halkla ilişkiler uygulayıcılarına içerik yaratma, paylaşma, izleme, hedef kitle analiz etme, performansı iyileştirme ve harcamaları optimize etme gibi çeşitli konularda destek sağlamakta, maliyetleri düşürerek gelir artışına yardımcı olmaktadır. Bugün pazarlama ve PR hedefleri için Facebook ve Instagram reklamları yazacak YZ araçları da bulunmaktadır.  

PEKİ HALKLA İLİŞKİLER SÜRECİNDE HANGİ ARAÇLARDAN FAYDALANABİLİRİZ? 

Analitik Autonomous Learning Machine (ALM), Google Analytics, Tableau, Similar Web, SharedCount, Followerwonk, Bit.ly, 
İşitsel Zencastr, Ubermetrics, Soundation, Podbean, Libsyn, Audacity, 
Otomasyon Webhose, Pega 7 platform, IFTTT, 
Kampanya Yönetimi Tweetdeck, Scribble Live, MyConvento, MailChimp, HubSpot, 
Kriz Planlaması Simulation Deck, Comms Matrix, 
Görüntü Yönetimi Piktochart, PicMonkey, Office Lens, Unsplash, StockSnap, PNG Mart, Pixlr,  Pixabay, Pexels, iPiccy, Flat Icon, Canva, Foter 
Ölçüm Report Mule, Integrated Evaluation Framework, Google Analytics,  Coveragebook 
Medya İzleme Agility PR Solutions, Meltwater, Kantar Media 
Medya İlişkileri İş Akışı Platformları Epresspack, Prowly, PRgloo, Prezly, PressPage, MyNewsdesk, Ace Media 
Planlama Sli.do, SEMRush, Pulse Check, The R Project for Statistical Computing, SurveyMonkey, Quid, Questback, MozPro, IQ Bot, Google Keyword Planner, Google Forms, Google Consumer Barometer, Google Cloud Platform Natural Language API, Global Web Index, Facebook Ad Planner, Clarabridge CX Analytics, Answer The Public, Answer The Client 
Proje Yönetimi Wakelet, Toggl, Slack, Asana 
Araştırma Survey Gizmo, Google Trends, Google Scholar 
Sosyal Medya Dinleme Simply Measured, Wordnerds, Signal, Talkwalker, Synthesio, Pulsar,  Brandwatch 
Sosyal Medya Yönetimi Sprinklr, Nuzzel, Sprout Social, NewsWhip, Missing Lettr, Hootsuite, Gnatta, Feedly, Conversocial, Campaign URL Builder, Buffer, Agorapulse, Newsmeter, Mention 
Sosyal Medya Takibi Simply Measured, Wordnerds, Signal, Talkwalker, Synthesio, Pulsar,  Brandwatch, 
Paydaş Belirleme ve yönetimi Talkbook, Spredfast, Salesforce, ResponseSource Media Contacts Database, Microsoft Dynamics, Youzz, Vuelio, Traackr, Ninja Outreach, Mustr,  
Araçlar Zamzar, WeTransfer, Open Library, OldVersion, Mailinator, Down for Everyone or Just Me?, Doodle, Descript, DeepL, AlternativeTo, 10 Minute Mail 
Video WeVideo, Loom, GoAnimate, Biteable 
Yazma Readable, Hemingway App, Grammarly, CiteThisForMe 
  • Sonuç olarak, halkla ilişkiler profesyonellerinin yapay zeka (YZ) teknolojileri aracılığıyla gerçekleşecek dönüşüme nasıl hazırlandıkları üzerine yapılan çalışma, çeşitli önemli bulgular ortaya koymuştur. 
  • Katılımcıların çoğunluğu, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek uygun buldukları araçları çalışmalarına dahil etmekte ve çalışanlar için beceri geliştirme eğitimleri planlamaktadır. Ancak, küçük bir grup katılımcı herhangi bir hazırlık içinde bulunmadıklarını belirtmiştir. 
  • Dünya Ekonomik Forumu (2020)’na göre, önümüzdeki beş yıl içinde tüm çalışanların yarısı, değişen ve yeni oluşan işlere hazırlanmak için bir miktar beceri kazanmaya veya yeniden vasıflandırılmaya ihtiyaç duyacaktır. Bu durum, halkla ilişkiler mesleğinde de dikkate alınmalıdır. 
  • YZ temelli dönüşüm için, öncelikle halkla ilişkiler mesleğinde değer verilen insani özelliklerin eğitimi, deneyimsel öğrenimi ve sürekli gelişimi vurgulanmalıdır. Teknolojik değişimin hızlı temposu, çalışanları YZ tabanlı bir geleceğe hazırlayan yeni eğitim modelleri gerektirir. Gerçek beceri kazandırma, YZ’ye hazır bir zihniyet geliştirmek için yeni bilgileri uygulamaya odaklanan vatandaş öncülüğünde bir yaklaşım gerektirir. 
  • Bu bulgular, halkla ilişkiler profesyonellerinin gelecekteki teknolojik dönüşümlere nasıl adapte olabileceklerini anlamak ve bu değişimlere uyum sağlamak için önemli bir rehberlik sunmaktadır.  

         Makaleyi okumak isterseniz  bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz            

https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1708198